שחרור מפרקים ע"י טכניקות אוסתאופטיות
גישות לשחרור מפרקים נועדות לשחרר את הגבלת התנועה של הגוף קשורה לבעית מפרקים או חוליות. צוואר המסרב להסתובב ימינה או שמאלה, בעיות וכאבי גב, אי יכולת הנעת הכתף, ברך עם כאב או טווח תנועה קצר.
הגבלת תנועה במפרקים נגרמת לרוב עקב עומס גופני מתמשך שגורם למתח והתכווצות שרירים סביב אזור המפרק או תנועה לא נכונה וללא מוכנות גופנית, התוצאה היא הגבלת טווח התנועה של המפרק, הגורמת לרוב גם לכאבים.
לעיתים הגבלת התנועה נגרמת בגלל שרירים ורקמות החיבור
ולעיתים גם מגבלה במפרק עצמו.
ניתן לטפל בהגבלת תנועה של מפרקים, ולפעמים אפילו בקלות! על ידי שימוש בטכניקות כמו הנעת מפרקים, מתיחות, ארטיקולציה מפרקית ומניפולציה למפרק, ניתן לשפר טווחי תנועה של מפרקים, איכות תנועה של מפרק, זרימה עצבית תקינה טובה יותר, לאפשר למערכת השרירית לחזור לתנועה תקינה ולאפשר הפגת כאב והחלמה מהמצב המוגבל בו היה המפרק.

כיצד מאבחנים בעיה בטווח תנועה של מפרק?
האבחון נעשה על ידי בחינת טווח התנועה המפרקי ואיכותו והכאבים שנלווים אליו, הבדיקה תיתן אינדקציה האם טווח התנועה קצר, מוגבל, או “תקוע” ולא ממשיך בצורה חלקה.
מה התהליך המתרחש בגוף בעת נעילת מפרק?
ניתן לדמות זאת לבקבוק משקה תוסס, שככל שמנערים אותו, כך קשה יותר לפתוח את הפקק בגלל עודף הגז שבתוכו. תנועה קצרה, חדה, חזקה ומדויקת מאפשרת את פתיחת הפקק והגז משתחרר החוצה, וזה דומה למה שאנחנו עושים במסגרת טכניקות מניפולציה במפרקים.
מצאנו שיש בעיה בתנועת מפרק. מה עושים? משחררים!
שחרור והנעת מפרקים מטפל באופן נקודתי באזורים שבהם מוגבלת תנועת המפרק או כואבת. זה יכול להיות במספר אזורים עיקריים בגוף, בהם: המפרק שבין עצם הבריח והשכמה, מפרקי ה- facet הממוקמים בחלקו האחורי של עמוד השדרה, המפרקים שבין הצלעות לחוליות, מפרק הכתף, מפרקים בברכיים קרסול, מפרקי כף היד ועוד.
טכניקות לשחרור מפרקים
הטכניקות הקיימות לשחרור מפרקים מתמקדות בניסיון להשיג טווח תנועה מפרקי נורמלי ונטול כאב, והיום אנחנו כבר יודעים שבהרבה מקרים ניתן לטפל ולשפר מגבלה בתנועה של מפרק מוגבל, להפחית כאב ולשפר איכות תנועה. במסגרת הטיפול אנחנו מתבססים על מספר גישות: הנעת מפרקים, מתיחות, ארטיקולציה מפרקית ומניפולציה מפרקית. חשוב כמובן שהמטפל יהיה מיומן ומקצועי, מה שיבטיח טיפול ממוקד, בטוח ועם תוצאה מיידית של שחרור המפרק.